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Question: Are adhesive stickers or paints 
allowed on protective helmets? 

Reply: OSHA's general requirements for PPE 
are set forth in 29 CFR 1910.132. The 
specific requirements for head protection 
(protective helmets) are outlined in 29 CFR 
1910.135, which incorporates by reference 
American National Standards Institute 
(ANSI) Z89.1-1986, Z89.1-1997, and 
Z89.1-2003. Both 29 CFR 1910.132 and 
1910.135 do not contain provisions that 
explicitly prohibit painting or the placement 
of adhesive stickers on helmet shells. 
However, the employer's ability to comply 
with the existing requirements of these 
standards may be adversely affected by the 
painting or placement of adhesive stickers 
on the helmet's shell. 

For instance, OSHA standard 29 CFR 
1910.132(a) requires that PPE be 
"...maintained in a sanitary and reliable 
condition..." [Emphasis added.] To ensure a 
helmet is and remains in a "reliable" 
condition, the helmet must be inspected 
prior to use for signs of dents, cracks, 
penetration, and any damage due to impact, 
rough treatment, or wear that might reduce 
the degree of protection originally provided 
and used and maintained in accordance with 
the manufacturer's instructions. Paints and 
stickers may eliminate electrical 
resistance and – depending on the 
location and quantity – conceal defects, 
cracks, penetration, and any damage 
that would be otherwise readily 
identifiable during the employee's 
inspection to ensure reliability. Another 
concern is that paints, thinners, and 
solvents, as discussed in Appendix A of 
ANSI Z89.1-2003 and the appendices of 
the 1986 and 1997 versions, can also 
attack or damage the shell of a helmet 
and reduce protection. 

For these reasons, painting or applying 
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stickers must be performed in accordance 
with the manufacturer's instructions, unless 
the employer can demonstrate that the 
altered protective helmet is equally as 
effective and protective as those meeting 
the requirements of Z89.1. Protective 
helmet manufacturers usually provide very 
specific instructions regarding paints, 
stickers, or decals that will not negatively 
affect the performance of a protective 
helmet. 

OSHA would consider painting or 
placing adhesive stickers acceptable if 
the manufacturer authorizes the 
alteration or the employer can 
demonstrate that the reliability of the 
helmet is not affected by the paint or 
the adhesive on the stickers; and the 
paint or placement of stickers would 
not reduce the ability to identify defects 
(i.e., use of see-through stickers) or other 
conditions that would indicate a reduced 
reliability. 

From: 
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.s
how_document?
p_table=INTERPRETATIONS&p_id=2727
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Head Protection
Protecting employees from potential head injuries 
is a key element of any safety program. A head 
injury can impair an employee for life or it can be 
fatal. Wearing a safety helmet or hard hat is one of 
the easiest ways to protect an employee's head 
from injury. Hard hats can protect employees from 
impact and penetration hazards as well as from 
electrical shock and burn hazards.

Employers must ensure that their employees wear 
head protection if any of the following apply: 

• Objects might fall from above and strike 
them on the head; 

• They might bump their heads against 
fixed objects, such as exposed pipes or 
beams; or 

• There is a possibility of accidental head 
contact with electrical hazards. 

Types of Hard Hats
Hard hats are divided into three industrial classes: 

 Class A hard hats provide impact and 
penetration resistance along with limited 
voltage protection (up to 2,200 volts). 

 Class B hard hats provide the highest 
level of protection against electrical 
hazards, with high-voltage shock and burn 
protection (up to 20,000 volts). They also 
provide protection from impact and 
penetration hazards by flying/falling 
objects. 

 Class C hard hats provide lightweight 
comfort and impact protection but offer no 
protection from electrical hazards. 

Care Considerations
Periodic cleaning and inspection will extend the 
useful life of protective headgear. Never drill holes, 
paint or apply labels to protective headgear as this 
may reduce the integrity of the protection. Do not 
store protective headgear in direct sunlight, such 
as on the rear window shelf of a car, since sunlight 
and extreme heat can damage them.

Hard hats with any of the following defects should 
be removed from service and replaced: 

• Perforation, cracking, or deformity of the 
brim or shell; 

• Indication of exposure of the brim or shell 
to heat, chemicals or ultraviolet light and 
other radiation (in addition to a loss of 
surface gloss, such signs include chalking 
or flaking). 

Always replace a hard hat if it sustains an impact, 
even  if  damage  is  not  noticeable.  Suspension 
systems  are  offered  as  replacement  parts  and 
should  be  replaced  when  damaged  or  when 
excessive wear is  noticed.  It  is not necessary to 
replace the entire hard hat when deterioration or 
tears of the suspension systems are noticed.

Question #2:  According  to  a  letter  issued  by 
OSHA on July 22, 1992, under §1926.100(a) and 
(b),  hard hats  used  by  employees  must  be 
worn with the bill facing forward unless the 
hard hat manufacturer certifies that the bill 
facing  back  meets  ANSI  Z89.1-1969. Does 
OSHA  still  adhere  to  this  interpretation?  

Answer:
Section 1926.100(a) provides: 
Employees  working  in  areas  where  there  is  a 
possible  danger  of  head  injury  from  impact,  or 
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from flying  objects,  or  from electrical  shock and 
[electrical] burns, shall be protected by protective 
helmets. 
 
ANSI only tests and certifies hard hats to be 
worn with the bill forward [;] hard hats worn 
with  the  bill  to  the  rear  would  not  be 
considered reliable protection and would not 
meet  the  requirements  of  29  CFR 
1926.100(a)  and  (b)  unless  the  hard  hat 
manufacturer  certifies  that  this  practice 
meets the ANSI Z89.1-1969 requirements. 

This continues to be OSHA's interpretation of this 
standard.  Additionally,  note  that  a  manufacturer 
may certify that it would be acceptable to wear the 
hard hat with the bill to the rear when the hard hat 
liner is turned/reversed. 

From: 
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_
document?
p_table=INTERPRETATIONS&p_id=24365 

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=24365
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=24365
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=24365

	SUPERVISORY TRAINING
	Southern California Trade Contractors Association, Inc

